Wednesday, November 08, 2006

9 листопада – Міжнародний день боротьби проти фашизму та антисемітизму















Історії ця дата відома як «Кришталева ніч» або «Ніч розбитих вітрин». В 1938 році, в ніч з 9 на 10 листопада, по всій Німеччині було здійснено єврейські погроми: спалено синагоги, розгромлено крамниці та домівки євреїв, скоєно масові вбивства. Сьогодні «Кришталева ніч» вважається початком Холокосту, масового знищення єврейського населення на теренах Європи.

Міжнародна Амністія та «Акція спокути – служба миру» запрошують тебе на тематичний показ відомого фільму Романа Поланського «Піаніст» (англійською мовою із російськими субтитрами). Приходь, скажи «ні!» фашизмові та антисемітизмові. Пам’ятаймо, щоб жахи минулого не повторилися в майбутньому!
Кіноклуб Києво-Могилянської Академії
вул. Набережно-Хрещатицька, 27 (Бурса)
Початок о 18:30 (9 листопада)
------------------------------------------------------------------------------
«Піаніст» (2002 р.)
За мотивами книги Владислава Шпільмана
Режисер: Роман Поланський
В ролях: Едріен Броуді, Емілія Фокс, Томас Кретчман
Тривалість: 140 хв.
Фільм розповідає про долю музиканта Владислава Шпільмана – видатного польського піаніста, єврея за національністю. Вимушений жити у варшавському гетто під час Другої світової війни, він сповна пізнає смак приниження, страждань та боротьби. Один із офіцерів відступаючої німецької армії виявляє його серед руїн зруйнованого бомбардуваннями міста і допомагає йому вижити.
----------------------------------------------------------------------------
Міжнародна Амністія – це всесвітній рух, який об’єднує близько 2 млн. добровольців з понад 150 країн світу, котрі вже більше 40 років виступають на захист прав людини. Міжнародна Амністія незалежна від урядів, політичних ідеологій та релігійних переконань. Єдина мета Міжнародної Амністії – захист і утвердження прав людини у будь-якому куточку світу.
«Акція спокути – служба миру» вже сорок років провадить діяльність, спрямовану на примирення народів у країнах, що постраждали від націонал-соціалізму. Молоді волонтери, працюючи в довготермінових проектах примирення та літніх таборах, поропагують мир і толерантність, виступаючи проти забуття жахів нацизму та за людяність майбутніх поколінь.

1 comment:

Anonymous said...

Привіт усім молодим амністерам, а також всім тим, хто завітав на наш блог!

Хочеться поділитися із вами враженнями від нещодавно проведеного заходу до Міжнародного дня боротьби проти расизму та антисемітизму.

9 листопада до кіноклубу Могилянки прийло чимало народу, в принципі, як і минулого року. Адже цьогорічний кінопоказ – це таке-собі хороше продовження минулорічного заходу. Рушійним потягом того року була Сара Пфаффенгофер (після одруження - Холл), котра будучи координатором Акції спокути в Україні та членом Міжнародної Амністії за сумісництвом :), таким чином започаткувала співпрацю обох організацій. Сара із Лондону підкинула ще кілька ідей для обох організацій, будемо обговорювати на зустрічах.

На щастя, цього разу вдалося уникнути таких неприємних моментів, як можливі конфлікти із неонацистами. Міліції було сила-силенна, хоча це зовсім не означало відсутність неонацистів на самому заході та в околицях (зі слів людей, котрі знають їх у обличчя).

Як завжди, є ще багато чому вчитися, але ми молодці! Попереду – нові плани та цікаві ідеї, тож давайте разом рухатися до спільної мети – рівні права для всіх!