Wednesday, February 21, 2007

В Одесі сплюндровано єврейські пам'ятники


Акти антисемітизму в Одесі: невідомі вандали сплюндрували меморіал жертвам нацизму на Люстдорфській дорозі і могили на 3-му Єврейському цвинтарі міста. Свастики, намальовані червоним на чорному пам'ятнику, та знущальний напис „Вітаємо з Холокостом!” вєврейській громаді сприймають як наругу над пам'яттю тисяч загиблих. Меморіал споруджено саме на томумісці, де вже від початку окупаціі Одеси фашисти розпочали реалізовувати свою програму „кінцевоговирішення єврейского питання”.

За декілька жовтневих днів 1941-го тут, в бараках колишніх артилерійських складів, живцем спалили понад 25 тисяч людей. Загалом за роки нацистської окупації в Одеській області було знищено понад 240 тисяч євреїв. Історики Катастрофи європейського єврейства (так самієвреї називають Холокост) кажуть, що і ці дані – неповні.

До Великої Вітчизняної на ідиш говорила мало не третина населення чорноморського міста. Місцеваєврейська громада веде свій родовід ще від попередниці Одеси – турецької фортеці Хаджибей. Багато єврейських сімей живуть тут поколіннями. А сьогодні намагались відновити порушений спокій своїх мертвих – відмивали від свастик надгробки на цвинтарі...

Дмитро Фучеджі, заступник начальника регіональногоуправління внутрішніх справ, повідомив, що за його заданими, постраждали понад три сотні могил. Декілька зних – зруйновано. На разі у справі працює оперативно-слідча група, а розкриття злочину пан Фучеджі називає „справою честі для одеської міліції”.

Тим часом в регіональній Асоціації колишніх в'язнів гетто та концтаборів нагадують про ще незабутий інцидент. 20 квітня, в день народження Адольфа Гітлера, такі самі, як зараз – намальовані підтрафарет - свастики спаплюжили єврейский меморіал у Прохорівському сквері.

Тоді зловмисника навіть затримали. Однак, прокуратуране побачила в його діях чогось серйознішого за „дрібне хуліганство”, і вандал відбувся лише адміністративною відповідальністю.

Джерело: BBC

No comments: