Monday, December 11, 2006

Білорусь: публічна петиція

13 Листопада 2006, AI Index: EUR 49/017/2006

В’язень сумління: Дзміцер Дашкевіч

Міжнародна Амністія закликає до негайного і беззастережного звільнення Дзміцера Дашкевіча, лідера молодіжного опозиційного руху Малады фронт (Молодий фронт), якого організація вважає в’язнем сумління, що потрапив за грати виключно через мирне здійснення свого права на зібрання, асоціації та свободу слова.

Після судового розгляду справи, що тривав тільки два дні у закритому режимі, 1 листопада Дзміцер Дашкевіч був засуджений до півторарічного ув’язнення у колонії несуворого режиму. Сотні людей, в тому числі опозиційні політики, письменники, дипломати і громадські активісти проводили демонстрацію протесту під стінами мінського суду, закликаючи до негайного звільнення Дзміцера Дашкевіча.

Дзміцер Дашкевіч був викликаний до прокуратури 15 вересня і проти нього було порушено кримінальну справу (засуджений за) відповідно до ч. 2 ст. 193 Кримінального кодексу Республіки Білорусь, за “заснування і керівництво незареєстрованою організацію права громадян”. Цю статтю було додано до Криминального Кодексу Білорусі у грудні 2005 р. разом із рядом поправок, які передбачають кримінальну відповідальність за участь у громадських організаціях та відкриту критику уряду, і були прийняті під президентські вибори у березні цього року.

Дзміцер Дашкевіч вже визнавався Амністією в’язнем сумління у квітні цього року під час демонстрації на честь двадцятих роковин чорнобильської катастрофи. На той час, його було засуджено до адміністративного арешту строком 14 діб “за організацію несанкціонованого мітингу”. Він був звільнений після закінчення строку покарання.

Попередня інформація
Міжнародна Амністія вважає постійні утиски і арешти опозиціонерів і громадських активістів цілеспрямованою компанією держаної влади, що має на меті залякати громадян з тим, щоб вони боялися користатися своїми законними правами і свободами, як-то: свобода зібрань, асоціацій і свобода слова. Результатом такої політики є послідовне придушення відкритої оцінки громадянами ситуації в країні, публічного обговорення (що, являє собою основу громадянського суспільства) і будь-якої “несанкціонованої” урядом громадської діяльності в Білорусі.

Що я можу зробити?
Будь-ласка, надсилайте листівки Дзміцерові на знак підтримки і солідарності. Ви можете писати російською, білоруською, англійською або ж Вашою рідною мовою. Ваші добрі побажання будуть життєдайним джерелом підтримки хлопцеві у цей важкий час.

I am thinking of you: Я думаю пра цябе
We are thinking of you: Мы думаем пра цябе
I am wishing you well: Я жадаю табе дабра
We are wishing you well: Мы жадаем табе дабра

ДО ОН-ЛАЙН ПЕТИЦІЇ МОЖНА ПРИЄДНАТИСЯ ТУТ.

Надсилайте листівки за адресою:

Дзмицер Дашкевич
СИЗО МВД
ул. Валадарского, 2
220030 Минск
Беларусь

Будь-ласка, надсилайте петиції до відповідних владних органів Білорусі з тим, щоб вони надійшли за призначенням якомога швидше.

- Закликаючи до негайного і безумовного звільнення в’язня сумління Дзміцера Дашкевіча;
- Нагадуючи білоруській владі про її зобов’язання дотримуватися положень ст. 19, 21 і 22 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, країною-учасницею якого є Білорусь. Нагадайте, що цими статтями проголошено обов’язок держави забезпечувати громадянам свободу зібрань, асоціацій і свободу слова;
- Закликаючи владу Білорусі негайно переглянути закони, постанови і практику, що стосуються реєстрації діяльності неурядових організацій, зокрема Закон Республіки Білорусь “Про громадські об’єднання”, прийнятий в серпні 2005 р., і привести їх у відповідність до вимог міжнародного права;
- Просячи владу Білорусі припинити перешкоджати, залякувати і утискати громадських активістів, що прямо чи опосередковано виступають за розповсюдження і захист прав людини в Білорусі.

Будь-ласка, відправляйте ваші звернення до:

Президент
Александр Г. Лукашенка

ул. Карла Маркса, 38
220016 Минск
Беларусь
Факс: +375 172 26 06 10, +375 172 22 38 72
Обращение: Уважаемый Президент Лукашенка

Генеральный прокурор
Петр П. Миклашевич

ул. Интернациональная, 22
220050 Минск
Беларусь
Факс: +375 172 26 41 66
Обращение: Уважаемый Генеральный прокурор

Министр внутренних дел
Владимир В. Наумов

ул. Городской вал, 4
220615 Минск
Беларусь
Факс: +375 172 26 12 47

Обращение: Уважаемый Министр

No comments: