Monday, May 26, 2008

Ніна Карпачова: "Не маю сумніву, що напад на Дмитра Гройсмана скоєно за його активну правозахисну діяльність"

У ніч з 23 на 24 травня 2008 року внаслідок бандитського нападу завдано тяжких травм Дмитру Гройсману – координатору Вінницької правозахисної групи. Злочин скоєно у під’їзді будинку в м.Вінниці, де мешкає відомий правозахисник. Зараз потерпілий із черепно-мізковою травмою знаходиться в реанімації Вінницької міської лікарні №2.

Особи, які скоїли напад, як випливає з отриманої інформації, чекали саме на Дмитра Гройсмана, коли той повернеться додому, що робить найвірогіднішою версію про цілеспрямований характер злочину, безсумнівно пов’язаного з активною правозахисною діяльністю потерпілого, вважає Уповноважений з прав людини.

Ніна Карпачова негайно зв’язалася телефоном з дружиною Дмитра Гройсмана Світланою, яка постійно перебуває в реанімаційному відділенні лікарні швидкої допомоги, а також поспілкувалася безпосередньо із постраждалим правозахисником.

Уповноважений з прав людини за власною ініціативою відкрила провадження про брутальне порушення прав і свобод людини, провела перемовини з Вінницьким міським головою про надання правозахисникові необхідної медичної допомоги та з керівництвом УМВС у Вінницькій області щодо стану розслідування кримінальної справи за фактом завданих тяжких тілесних ушкоджень Дмитру Гройсману.

Ці питання перебувають під особистим контролем Уповноваженого з прав людини, як і обставини збройного нападу на Сергія Мартіяна – члена громадської організації "Власники майнових та земельних паїв села". Це сталося 22 травня 2008 року біля його будинку у селі Княжичі Броварського району Київської області. З вогнепальним пораненням ноги потерпілого було доставлено в лікарню швидкої допомоги міста Києва. За цим фактом порушено кримінальну справу. Міліція здійснює оперативно-пошукові заходи.

Представник Уповноваженого з прав людини провів перемовини безпосередньо з потерпілим. Відкрите провадження щодо брутального порушення його прав і свобод.

Уповноважений з прав людини рішуче засуджує напади на правозахисників, що ставить під загрозу їх діяльність як невід’ємну складову громадянського суспільства, без якого не може існувати жодна демократична країна, і вимагає від правоохоронців якнайоперативнішого розкриття скоєних злочинів.

No comments: