Wednesday, November 28, 2007

Білорусь:Нова інформація у справі Зміцера Дашкевича

Amnesty International отримала нову інформацію у справі в'язня сумління та молодіжного активіста з Білорусі Зміцера Дашкевича.

В листопаді минулого року (2006) Дашкевича біло засуджено до 18 місяців позбавлення волі за статтею 193, частина 1 Кримінального Кодексу Білоусі за «організацію та участь у діяльності незареєстрованої неурядової організації». Зараз він відбуває покарання згідно вироку суду. Amnesty International оголошувала негайну акцію на підтримку Зміцера Дашкевича.

Нове судове слухання у справі З. Дашкевича відбулося 9 листопада 2007 року, цього разу його було звинувачено згідно статті 402 Кримінального Кодексу Білорусі: відмова у наданні інформації як свідка. Зміцера Дашкевича відмовився давати свідчення у справі Івана Шило (обвинуваченого у діяльності від імені незареєстрованої організації «Молодий Фронт»). За цією статтею суд міг засудити З. Дашкевича до трьох років позбавлення волі на додачу до вже існуючого строку. Засідання суду відбулося у в'язниці, де Дашкевич відбуває своє перше покарання. Засідання було закритим, не допустили на слухання навіть родичів.

Суд визнав Зміцера Дашкевича винним у порушенні ст. 402, однак не призначив йому покарання у вигляді позбавлення свободи, лише зобов'язав сплатити штраф. Місцеві НУО повідомили Amnesty International, що вони вірять у позитивний вплив міжнародного зацікавлення новинами у цій справі на владу Білорусі. Представник білоруських НУО висловив подяку членам АІ за ту підтримку, яку вони надають білоруським в'язням сумління, а також за безупинний тиск, що чиниться на білоруську владу; він запевнив, що саме ці чинники допомогли Зміцеру Дашкевичу не отримати ще один термін ув'язнення.

Коротка довідка:

Amnesty International оголосила Зміцера Дашкевича в'язнем сумління та проводила термінову акцію на його захист.

Детальніше

No comments: