Friday, October 05, 2007

Форум Молодіжної мережі Міжнародної Амністії в Україні - 2007

01-02 вересня 2007 року в місті Києві проходив третій щорічний Форум Молодіжної мережі Міжнародної Амністії в Україні. Тема – «Расизм та дискримінація в Україні, шляхи протидії та світовий досвід».

Тему дискримінації та расизму було обрано не випадково. Протягом 2006-2007 років суттєво почастішали випадки нападів і навіть вбивст осіб, які відрізняються за кольором шкіри, розрізом очей чи іншими зовнішніми ознаками, а також релігійними переконаннями. Нажаль, актуальною залишається проблема антисемітизму та ромафобії, які з розвитком нацистських та расистських настроїв серед молоді набули нового наповнення. Доволі новим для України є явище мігрантофобії, яке тісно повязане з ксенофобією, расизмом та дискримінацією.

Учасниками Форуму стали 19 молодих людей з різних міст України та Росії, присутніми були й інші запрошені особи. Учасники представляли різні громадські організації, освітні заклади, ЗМІ.

Кваліфіковані доповідачі розкрили наступні теми:
v Расова дискримінація, расизм, ксенофобія та анти-семітизм: поняття; міжнародні, регіональні та національні інструменти правового захисту
v Ситуація з расизмом і крайніми проявами расової та етнічної дискримінації в Україні
v Поширення ідеології неонацизму та фашизму серед молоді
v Ситуація з нетерпимістю в Російській Федерації – факти, урядова політика, молодіжні анти-дискримінаційні ініціативи
v Рома в Україні
v Ксенофобія та фундаменталізм в молодіжному середовищі в Європі

Окрім вищезазначених доповідей, учасники прослухали презентацію про Міжнародну Амністію, грали в рольову гру «Всі рівні – всі різні», обмінювалися думками та інформацією, обговорювали питання подальшого співробітництва та координації спільних заходів.

Цьогорічний Форум має не лише велике просвітницьке, а й практичне значення. Адже було закладено основу для подальшого співробітництва, підгрунтям для якої став досвід і напрацювання доповідачів та самих учасників у даній сфері прав людини.

No comments: