Thursday, April 26, 2007

Міносвіти стурбоване випадками агресивного ставлення окремих представників молоді до іноземних студентів

26.04.2007 15:10 Прес-служба Міносвіти і науки
Заява прес-служби Міністерства освіти і науки України
Міністерство освіти і науки України стурбоване випадками агресивного ставлення окремих представників молоді до іноземних студентів і оцінює ситуацію як вкрай негативну. Протиправні дії до цих студентів завдають шкоду Україні на її шляху щодо визнання вищої школи в європейському освітньому просторі та створюють негативний імідж країни в світі як держави, в якій іноземці відчувають щодо себе агресивне ставлення й невпевнені у своїй безпеці.
Міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко наголошує на недопустимості будь-яких проявів насильства стосовно іноземних студентів, які навчаються у вітчизняних університетах.
Міністр засуджує дії окремих пронаціоналістичних молодіжних організацій, які декларують міжнаціональну ненависть та провокують напруження в студентській громаді. Так званий рух скін-хедів, що зароджується в Україні і завдає непоправної шкоди державі.
Станіслав Ніколаєнко вимагає від керівників вищих навчальних закладів та закликає студентство, правоохоронні органи, громадськість, політичні партії вжити заходів з недопущення та попередження випадків переслідування іноземних студентів.
Ця тема буде обговорена 27 квітня ц.р. на спільній Колегії Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту з питань просвітницько-профілактичної роботи щодо запобігання злочинності та проявів насилля серед учнівської молоді.
Сьогодні в 209 вищих навчальних закладах України навчаються майже 40 тис. громадяни зі 129 країн світу. Торік університети одержали від іноземців, які навчаються за контрактною формою, понад 0,5 млрд. грн. Порівняно з минулим роком, кількість іноземців, що обрали українські вузи для здобуття вищої освіти, збільшилася на 3 тис.
Найбільші центри підготовки іноземних студентів – Київ і Харків. У кожному з цих міст навчається по 8,5 тисячі студентів з-за кордону. Крім того, 3,8 тисячі іноземців навчається в університетах Одещини. Серед вищих навчальних закладів найбільше іноземних громадян є студентами Кримського медичного університету (1,8 тис.) та Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут" (1,5 тис.).
Дуже важливо для України, що студенти, які навчаються в Україні стають носіями технічної, гуманітарної культури України. І в майбутньому, прагнутимуть не втрачати зв’язок з Альма-матер. Дружні стосунки і якісна освіта іноземного студента сприятимуть розвитку експортного потенціалу нашої держави, просуванню українських товарів та прискорять інтеграцію України у світовий економічний і політичний простір.
Тому навчання іноземних студентів в Україні є одним з пріоритетів української освіти.

No comments: