Saturday, January 13, 2007

Тепер це офіційно: в Україні визнано вбивство з расистських мотивів

Прокуратура м.Києва нарешті прокоментувала повідомлення про затримання підозрюваних у вбивстві громадянина Нігерїі розлогіше. Вперше правоохоронні органи визнають расистські мотиви подібного злочину.
З ТСН, "Студія 1+1", 2 грудня 2006 р.:
"...столична ПРОКУРАТУРА - незабаром завершить слідство щодо резонансного вбивства громадянина Нігерії - це сталося у жовтні. Причина - расова неприязнь - повідомив ТСН прокурор Києва Євген Блажівський.
БЛАЖІВСЬКИЙ: У цій справі двоє людей заарештовано. Один знаходиться на підписці, оскільки у цій справі його роль була незначною. І в найближчий час слідство буде закінчено, … справу буде направлено до суду. Той, хто безпосередньо вчинив злочин – дії його кваліфікуємо як умисне вбивство. А дії інших осіб, які приймали участь у цьому злочині, ми кваліфікуємо за статтею 161-шою – "расова неприязнь".
ВЕДУЧА: Громадянина Нігерії Кунуона Мієві Ґоді, який прожив у Києві 25 років, убили ножем поблизу станції метро "Позняки" увечері 25 жовтня. Представники нігерійської громади Києва стверджували, що вбивство скоєне на ґрунті расової ненависті. Стаття 115-та кримінального кодексу "умисне вбивство" -передбачає максимальне покарання: 15-ть років позбавлення волі, або - довічне ув'язнення. Максимальне покарання за статтею сто шістдесят першою - яка стосується, поміж іншим, расової ворожнечі - п'ять років позбавлення волі. Правозахисники кажуть, що расистські напади в Україні були і раніше. Але міліція зазвичай розцінювала їх як "хуліганство".

No comments: