Monday, October 23, 2006

У Білорусі до двох років ув’язнення засудили правозахисницю Катерину Садовську

60-річну Катерину Садовську суд Ленінського району міста Мінська визнав винною в образі президента Білорусі Олександра Лукашенка. Таку образу виявили у тексті звернення, яке написала пані Садовська. Зокрема, вона закликала провести психіатричну експертизу здоров’я президента Лукашенка та звинуватила російські спецслужби в підтримці білоруського режиму. Суд встановив, що це зверення так і не було нікому надіслане, а зберігалося в її комп'ютері.
Пані Садовську заарештували у серпні, і певний час саму утримували в психіатричній лікарні. На судовому процесі Катерина Садовська не визналасвоєї провини. Свій вирок вона назвала переслідуванням за політични мимотивами, за зразком процесів над ворогами народу в радянські часи.

2 comments:

Anonymous said...

Так друзі - зверніть увагу на цю деталь - звернення навіть нікому не надсилали, воно зберігалось в особистому компі....Це страшно.
До речі на білоруську тему є можливість 25 жовтня поговорити з одним з колишніх політв"язнів.

http://svaboda.org/articlesfeatures/politics/2006/10/C75A961A-6D4C-4D95-9F5B-FFCF59C9FF3A.html


Веснянка, індивідуальна членкиня "МА".

Anonymous said...

І ще от новина щодо наших сусідів.

Міжнародна федерація журналістів вимагає від Лукашенки відкрити справу про вбивство журналістки Вероніки Черкасової.

Два роки тому, у жовтні журналістку знайшли у її квартирі, вбивця наніс їй 40 ударів ножем. Замість того, щоби шукати винних, слідство звинуватило у вбивстві 15-річного сина журналістки Антона та її вітчима. Рік потому, коли слідству не вдалося довести провину сина, його арештували та завели на нього справу за обвинуваченням у фальшивомонетництві. Цієї весни Антона засудили до двох з половиною років умовно.

Тим часом, декілька журналістських розслідувань показали, що перед смертю Черкасова почала шукати інформацію щодо причетності білоруського «Інфобанка» у гнезаконний продаж зброї Іраку. У серпні 2004 року рахунки «Інфобанку» було заморожено у США, до того ж Черкасова брала участь у організованому банком візиті до Багдаду. З її квартири пропали саме фотографії, що вона зробила у Іраку.

Ольга Веснянка